knäckebrot žitný se sezamem Racio
Knäckebrot žitný se sezamem Racio je složen z celozrnné žitné mouky, sezamu a soli. Žito, které je hlavní složkou tohoto chleba, obsahuje asi 70% sacharidů, 9 - 15% bílkovin a 1,5% tuku. Najdeme v něm také vlákninu, vitamíny skupiny B a pestrou škálu minerálních látek (draslík, fosfor, železo, síru, fluor, ...). Sezamová semínka jsou bohatým zdrojem minerálů a stopových prvků (vápník, hořčík, železo, zinek, draslík, fosfor, mangan, selen, měď), dále obsahují vysoké množství vitamínů (vitamíny skupiny B, vitamín E, vitamín A), lecitin, karoteny či omega-6 a omega-9 mastné kyseliny. Z hlavních živin jsou nejvíce zastoupeny tuky, dále sacharidy a následují bílkoviny. V sezamovém semínku nechybí ani vláknina.
Vláknina podporuje přirozenou střevní peristaltiku a na delší dobu zasytí. Kromě toho je prevencí rakoviny (zejména rakoviny tlustého střeva). Vyšší obsah vitamínů a minerálních látek posiluje tělo a může jej tak ochránit před některými nemocemi. Při redukční dietě dávejte pozor na množství výrobku, které konzumujete. Knäckebrot, oproti klasickému pečivu, obsahuje jen málo vody a má proto vyšší energetickou hodnotu.
Aby byla zajištěna co největší rozmanitost stravy a jídelníček vás skutečně bavil, je vhodné druhy celozrnného pečiva střídat. Knäckebrot žitný se sezamem Racio doplňte kvalitním zdrojem bílkovin, který je kvalitní šunka, méně tučný sýr nebo domácí pomazánka (tuňáková, tvarůžková, tvarohová, česneková, avokádová, ...). Přidejte si i čerstvou zeleninu, která je zdrojem vitamínů a minerálních látek.