marmeláda višňová
Marmeláda višňová se vyrábí ze zralých višní. Základem kvalitní višňové „marmelády“ je dobře vyzrálé a zdravé ovoce, které se rozvaří a dosladí cukrem.
Pokud je „marmeláda“ připravována s menším množstvím cukru nebo se použije jiné alternativní sladidlo (sirup ze stévie či čekanky), lze ji do jídelníčku občas zařadit. Zdravější je však ovoce v čerstvé a nepřislazované formě. Obsahuje tak nejvíce zdraví prospěšných vitamínů, vlákniny a přírodních ovocných cukrů. Držíte-li redukční dietu, pak si hlídejte zkonzumované množství, poněvadž obsahuje hodně kalorií.
Od roku 2004 se jako „marmeláda“ může označovat pouze produkt z citrusových plodů, tudíž obecně zde hovoříme o výrobcích podobného typu jako je džem, ovocná směs či pomazánka (ne však o 'marmeládě' - „višňová marmeláda“ již v podstatě neexistuje. Toto pravidlo však platí spíše pro komerční produkty, které běžně zakoupíte v obchodě. Doma si každý může svoje výtvory označovat, jak sám chce. Višňová marmeláda skvěle chutná v koláčích, na palačinkách nebo lívancích.