pečený čerstvý losos
losos patří mezi tučné ryby (nejvíce tuku je soustředěno v kůži). Z hlavních živin losos obsahuje zejména bílkoviny a tuky (hlavně ve formě omega 3 nenasycených mastných kyselin). Z vitamínů a minerálních látek jsou zastoupeny vitamín B1, vitamín D, vápník, hořčík či železo.
nenasycené mastné kyseliny omega 3 mají na rozdíl od těch nasycených, na náš organismus příznivý efekt. Mnoho výzkumů potvrdilo, že jsou prevencí kardiovaskulárních onemocnění (zejména srdečních infarktů a mozkových mrtvic), působí proti depresím, omezují pravděpodobnost výskytu rakoviny prostaty u mužů, zlepšují stav kloubů, mají protizánětlivé účinky a tlumí bolest. Ryby obsahují vitamín D, který ovlivňuje funkci svalů (a tím i naši sílu) a spolupůsobí při využití vápníku. Pečený losos určitě patří na zdravý jídelníček a to i přesto, že má poměrně vysokou energetickou hodnotu. Hodí se i na zpestření jídelníčku osob s redukční dietou (pozor na množství masa na porci a na volbu vhodné přílohy).
při přípravě pečeného lososa nemusíte používat žádný tuk nebo stačí jeho nepatrné množství. Rybu lze péct přímo nebo v alobalu. Lososa lze libovolně kombinovat s mnoha druhy bylin – pokaždé bude jiný. Porci ryby doplňte vařenými brambory, plátkem citrónu a zeleninovým salátem (do salátu se výborně hodí koprový dresing připravený z polotučného či smetanového jogurtu, kopru, citrónové šťávy, medu, soli, pepře a jablečného octa).