pepř černý mletý
Pepř černý mletý patří mezi nejrozšířenější koření po celém světě. Může se používat jak celý, tak i hrubě nebo jemně mletý. Jeho chuť je pikantní, pálivá až štiplavá. Nejvýraznější je, pokud je čerstvě namletý. Z vitamínu nabízí vitamín K, C a B6, z minerálních látek pak hořčík, fosfor, chrom, vápník a železo.
Použití černého pepře v pokrmu usnadňuje proces jeho trávení, poněvadž toto koření umí stimulovat tvorbu kyseliny chlorovodíkové. Také pozitivně podporuje činnost střev, zabraňuje nadýmání a má antibakteriální i antiseptické účinky. Černý pepř je i skvělým antioxidantem a umí i účinně pomoci s odhleněním.
Černý pepř je důležitý pro správnou chuť polévek, omáček, pomazánek, salátů, masových jídel a pokrmů z ryb. Pokud chcete, aby byla chuť pepře, co nejvíce cítit, pak používejte čerstvě namletý. Skvělým pomocníkem k tomu je plnitelný ruční mlýnek, do kterého vložíte celé kuličky pepře a vždy si ho sami před použitím čerstvě umelete.