římský salát
Římský salát obsahuje velké množství vody, minimum kalorií a mnoho vlákniny, vitamíny C, A, K, B i minerální látky jako draslík, mangan, chrom či beta-karoten.
Římský salát má zklidňující účinky, pomáhá při zažívání a významně se podílí na zdraví srdce a cév. Vláknina zelených salátů je přínosem pro zdraví našich vnitřností. Mimo jiné na sebe váže anorganické soli ze žluči, které vyloučí z těla. Díky tomu tělo vyrobí více žluči, která zničí 'zlý“ cholesterol.
Čerstvý římský salát má ostré a svěže vypadající listy, které nemají tmavé skvrny a nejsou slizké. Okraje by neměly být hnědé ani zažloutlé a konec salátu, ze kterého listy vyrůstají, nesmí být shnilý. Římský salát se nejčastěji používá do různých zeleninových salátů. Je nepostradatelnou ingrediencí populárního Caesar salátu. Můžete ho kombinovat s parmazánem, kuřecím masem, ovocem, ořechy, tofu či krevetami. Lze také zpracovat tepelně a nahradí tak zelí v různých restovaných pokrmech a polévkách.