salám lovecký
Lovecký salám je tepelně neopracovaný trvanlivý masný výrobek, který se připravuje pomocí fermentace a uzení studeným kouřem. Produkt obsahuje velké množství tuků v podobě sádla a zpravidla také mnoho přídatných látek (konzervanty, barviva, zvýrazňovače chutě a vůně, ...).
Suché salámy nejsou vhodné pro naše zdraví. Jsou plné soli, což je velká zátěž pro ledviny, a přídatných látek, z nichž některé mohou mít mnoho vedlejších účinků. Dále jsou zdrojem nevhodného tuku, což je rizikové pro vznik nadváhy, obezity a přidružených onemocnění. Tyto výrobky nám nic dobrého nám nedávají.
Lovecký salám nahraďte šunkou s vysokým podílem masa, domácí krůtí šunkou nebo třeba některým výrobkem z ryb (zavináče, kvalitní krabí tyčinky, ...). Pokud „lovečáku“ neodoláte, poohlédněte se raději po takovém, který je v bio kvalitě. I tak ale pamatujte na to, že obsahuje velké množství tuku, a tak si ho dopřejte jen malé množství.