treska aljašská
Aljašská treska obsahuje velké množství vody, a to až kolem 80%. Dále tato ryba obsahuje bílkoviny a jen zanedbatelné množství tuku. Z dalších látek je obsažen zejména draslík, sodík, hořčík, vápník, fosfor a vitamín B1, B2 a B12. Treska je pojem, který se používá pro několik rodů mořských ryb z čeledi treskovití.
Treska je nízkokalorická a lehce stravitelná ryba, a proto se báječně hodí pro všechny osoby redukující svou hmotnost, diabetiky i jedince žijící zdravě nebo dodržující šetřící dietu. Pokud máte rybu bez kostí, prospěje i dětem či seniorům.
Máte-li možnost výběru mezi treskou, která je pomletá a lisovaná do porcí a treskou, která je ve filetech, určitě dejte přednost rybím filetům. Nejvhodnější tepelnou úpravou ryby je vaření, dušení či opékání. Smažení na velkém množství tuku je naopak nevhodné, zejména pokud se podává v kombinaci se smaženou přílohou (hranolky, krokety, ...) a tatarskou omáčkou. Treska samotná je velmi dietní a málo tučná ryba. Aby se rozvinula její plná chuť, je třeba přidat kousek másla či kvalitního oleje. Tresku výborně doplní bramborová kaše či vařené brambory, zeleninový salát či dušená zelenina. Můžete k ní také podávat doma připravený bylinkový dressing. Na jeho přípravu je vhodná petrželka, pažitka či kopr - tyto bylinky v kombinaci s plnotučným či polotučným jogurtem, medem, citronovou šťávou, solí a pepřem, skvěle pozdvihnou chuť pokrmu. Inspirace najdete v našich receptech, zkuste si s námi připravit tresku s rajčaty.