zelí červené
Zelí červené se řadí mezi brukvovitou zeleninu, která se v našich končinách tradičně pěstuje. Obsahuje velké množství vitamínu C, E a K. Najdeme v něm také draslík, kyselinu listovou, beta-karoten a tiamin. Významný je i obsah antioxidantů a vlákniny.
Zelí je zelenina, která obsahuje hodně vlákniny, a tak je dobré ho pravidelně zařazovat do našeho jídelníčku. Díky vitamínu C posílí přirozenou obranyschopnost našeho organismu. Červené zelí nám může pomoci s hubnutím a očistou našich střev. Zelí není vhodné pro lidi, kteří mají šetřící dietu a vážné onemocnění střev.
Červené zelí je základní surovou pro přípravu vydatné polévky zvané boršč. Čerstvé zelí se nakrouhá, a pak se může snadno zavářet a nakládat. Naložené kysané zelí dokonale ladí k pečenému masu, kuřeti, huse nebo kachně.