Potraviny
keyboard_arrow_right
Zelenina
keyboard_arrow_right
Zelenina čerstvá
keyboard_arrow_right
brambory syrové

brambory syrové

Zadej množství a jednotku
close
= 100 g
edit Zapsat do jídelníčku
88,4 kcal
Také 370 kJ ● Energetická hodnota
fiber_manual_record
Bílkoviny
2 g
Doporučený denní příjem: 118 g
fiber_manual_record
Sacharidy
19 g
Doporučený denní příjem: 182 g
Cukry
1 g
fiber_manual_record
Tuky
0,2 g
Doporučený denní příjem: 53 g
Nasycené mastné kyseliny
0 g
Trans mastné kyseliny
0 g
Mononenasycené
0 g
Polynenasycené
0 g
Cholesterol
-
Vláknina
1,5 g
Doporučený denní příjem: 28 g
Sůl
0,05 g
Vápník
0,02 mg
Sodík
0 g
Voda
0 g
PHE
100 mg
3%
Z doporučeného denního příjmu
Přesnější odhad denního příjmu
Uprav svůj profil níže a ulož
Žena
Muž
Chci
Zhubnout
Nabrat svaly
Být fit
Rok narození
Výška
cm
Hmotnost
kg
Paušální výdej
Lehce aktivní
keyboard_arrow_down
Ulož svůj profil pro 250 000 potravin
Složení nutričních hodnot
fiber_manual_record Bílkoviny
9 %
fiber_manual_record Sacharidy
90 %
fiber_manual_record Cukry
5 %
fiber_manual_record Tuky
1 %
fiber_manual_record Nasycené mastné kyseliny
0 %
Premium uživatelé nevidí reklamy
Obsahuje...
Obsahuje vitamíny
Obsahuje minerální látky
Jiné
PKU
Více o této potravině

Brambory jsou zdrojem sacharidů (zejména škrobu), dále zde najdeme velké množství cenných látek v podobě hořčíku, železa, zinku, mědi, manganu, fosforu, jódu, niklu, vápníku, draslíku, vitamínů C, B 1, B 2, PP, ...

Syrové brambory nejsou vhodné pro konzumaci. Brambory obsahují jedovatý alkaloid solanin. Nejvíce se ho nachází v květech, plodech a klíčcích. Solanin je toxický nervový jed, jehož negativní účinky se mohou projevit na malém mozku. Obvykle to bývají pocity nevolnosti, závratí a přes malý mozek může docházet i k negativnímu působení na zrak. Solanin také velmi negativně ovlivňuje zdraví kloubů při graviditě. Nejvíce jedovaté bývají staré brambory a všechny jejich zelené části. Při přípravě těchto hlíz nikdy nezapomínejte pečlivě odstranit očka s klíčky a všechny zelené části. Brambory jsou vhodnou přílohou pro běžný jídelníček, ale i při redukční dietě. Z nutričního hlediska by bylo nejlepší neoloupané brambory uvařit v páře (pěkné nové brambory bez klíčků a zelených míst). Brambory tak ztratí jen minimum výživných látek. Nevhodné jsou naopak brambory připravované ve velkém množství tuku (fritované, smažené) nebo zapékané s hojností nekvalitních uzenin a šlehačky.

Brambory můžete vařit celé ve slupce, pokrájené se slupkou či bez, dále je lze péct, zapékat i smažit. Lze z nich také udělat řadu dalších výborných příloh či hlavních jídel. Podle druhu připravovaného pokrmu volíme varný typ brambor. Varný typ A je vhodný na salát nebo pro přípravu zmiňovaných brambor ve slupce. Varný typ B se hodí jako příkrm či do gulášů a polévek. Pokud chcete brambory restovat, vsaďte také na „béčka“. Varný typ C se pak osvědčí při přípravě bramboráků, bramborových placek, do bramborové kaše či bramborového těsta (bramborové knedlíky, halušky, šišky, ...).

Potravinu si můžeš zapsat do jídelníčku
Jednoduchý přehled kategorií
Získej lepší kontrolu nad příjmem a výdejem kalorií.
Statistiky na cestě k cílové váze
Urči svou cílovou váhu a sleduj svůj postup.
Inspiruj se recepty a jídelníčky
Odemkni obrovskou databázi potravin.
Začít dnes
Dostupnost:  Web iOS  Android
Více než 7 milionů uživatelů
🇨🇿 🇸🇰 🇵🇱 🇭🇺 🇺🇦
Skvělá stránka. Díky jídelničku vím, jaký mám denní příjem a výdej a nemusím nic složitě počítat. Právě počítání mě vždy odrazovalo od změn ve stravovacím návyku. S těmito stránkami to bude hračka.
Děkuji autorovi aplikace. Zachránil život jistě nejen mně. Ten, kdo potřebuje hlídat jídelniček, nalezne v této app skutečného pomocníka a záchranu. Moc děkuji. Vaše práce pomáhá.
Miluju tuhle ,, aplikaci" díky ní jsem pochopila, co potraviny opravdu obsahují a jak je kombinovat...Mimo jiné jsem shodila 11 kg a žiju aktivnější a spokojenější život a za to jsem vděčná právě Kalorickým tabulkám! Díky.
phone Stáhni si aplikaci
App
4.7
star star star star star_half
chat_bubble
125 512 Hodnocení