E150
Karamel
U karamelů připravovaných vařením nebo zahříváním cukrů nebyly zjištěny žádné negativní účinky. Na základě rozsáhlých a nákladných studií na zvířatech neprokázala WHO, že by měli amoniakový a amoniak-sulfitový karamel, cukrářský karamel nebo pivovarský karamel karcinogenní nebo mutagenní účinky. Při testování karamelu na lidech se projevovala jemná až řídká stolice a zvýšená střevní činnost. Karamel je považován za bezpečnou přísadu.
V ČR (celé EU) je používání látky k barvení potravin, kromě dětské výživy, povoleno. V USA je použití barviva také povoleno.
U karamelů připravovaných vařením nebo zahříváním cukrů nebyly zjištěny žádné negativní účinky. Na základě rozsáhlých a nákladných studií na zvířatech neprokázala WHO, že by měli amoniakový a amoniak-sulfitový karamel, cukrářský karamel nebo pivovarský karamel karcinogenní nebo mutagenní účinky. Při testování karamelu na lidech se projevovala jemná až řídká stolice a zvýšená střevní činnost. Karamel je považován za bezpečnou přísadu.
V ČR (celé EU) je používání látky k barvení potravin, kromě dětské výživy, povoleno. V USA je použití barviva také povoleno.
Název | |||||
---|---|---|---|---|---|
KalorickeTabulky.cz © 2025 Všechna práva vyhrazena.