okurka salátová
Salátová okurka obsahuje vitamíny, především C, B1 a B2 a bílkoviny a betakaroten. Významný je obsah draslíku, který pomáhá odvodňovat organismus. Salátová okurka obsahuje také vitamín E.
Okurky nám čistí zažívací ústrojí. Šťáva z okurek posiluje pružnost vlasů. Okurky působí kladně na krevní oběh a díky nízkému obsahu energie jsou vhodné nejen pro běžný jídelníček, ale i pro hubnutí.
Oloupané a nakrájené salátové okurky rychle ztrácí vitamíny, proto se snažíme je krájet až těsně před koncem přípravy jídla. Kromě použití v kuchyni se okurky uplatní i v kosmetice. Většinou se z nich vyrábí pleťové masky. Pokud si položíte plátky okurky na oči, pak zmírníte jejich bolest i případné otoky. Slupky nebo plátky salátové okurky obsahují vitamín E, a tak krásně osvěžují a zklidňují pleť, dokonce mají i omlazující účinky.