Potraviny
keyboard_arrow_right
E252

E252

Dusičnan draselný (Ledek)¨

Dusičnan draselný se používá jako stabilizátor barvy masa a konzervant působící proti šíření plísní a bakterií v mase, uzenině, salámech a slanině. Do stravy se tento minerál dostává převážně vodou a konzumací zeleniny.
Dle dostupných zdrojů dusičnany nejsou toxické, ale přeměňují se na dusitany, které mají spoustu negativních účinků. U citlivých lidí může způsobit závratě, bolesti hlavy, potíže s dýcháním, a kožní vyrážky. Dusičnany také zabraňují příjmu jódu, způsobují cyanózu, mohou způsobit smrt methemoglobinémií (tzn. odříznutí přístupu kyslíku do mozku), proto je používání dusičnanů kontrolováno a neměly by se používat často.
V ČR (celé EU) povolen pouze v masných výrobcích a konzervách, tvrdých a polotvrdých sýrech, sledích a šprotech. V USA je povolen.
Název Energetická hodnota (kcal) Bílkoviny (g) Sacharidy (g) Tuky (g) Vláknina (g)
0 0 0 0
94 1,2 22 0,2 2
0 0 0 0 0
12,3 0,5 1 0,7
151 12,4 0,94 10,9
15,8 0,82 2,3 0,18 0,93
57,6 10 3,5 0,3
84,5 1,7 18,6 0,1 1,4
73,2 0,4 17 0 2
4,4 0,2 0 0,4 0
Na stránku:
1 - 10 z  868325
keyboard_arrow_left
1
keyboard_arrow_right
phone Stáhni si aplikaci
App
4.7
star star star star star_half
chat_bubble
125 512 Hodnocení