Potraviny
keyboard_arrow_right
E120

E120

Košenila, kyselina karmínová, karmíny

Pod označení E120 nově od podzimu 2018 nenalezneme Košenila, ale jen pojmy karmín a kyselina karmínová. Košenila je přírodní červené barvivo, je však relativně drahá a velmi často je nahrazována jinými červenými barvivy.
Košenila může způsobovat anafylaxi, astma, kopřivku, sennou rýmu, rakovinu, u citlivých jedinců alergické reakce a často je označována i za příčinu dětské hyperaktivity.
Denní dávka by neměla přesáhnout 5 mg/kg hmotnosti. V EU (ČR) je povoleno použití této látky jen pro vybrané kategorie potravin v omezeném množství.
Název Energetická hodnota (kcal) Bílkoviny (g) Sacharidy (g) Tuky (g) Vláknina (g)
0 0 0 0
94 1,2 22 0,2 2
0 0 0 0 0
12,3 0,5 1 0,7
151 12,4 0,94 10,9
15,8 0,82 2,3 0,18 0,93
57,6 10 3,5 0,3
84,5 1,7 18,6 0,1 1,4
73,2 0,4 17 0 2
4,4 0,2 0 0,4 0
Na stránku:
1 - 10 z  858358
keyboard_arrow_left
1
keyboard_arrow_right
phone Stáhni si aplikaci
App
4.7
star star star star star_half
chat_bubble
125 512 Hodnocení