Potraviny
keyboard_arrow_right
Éčko - Méně vhodné
keyboard_arrow_right
E203

E203

Sorban vápenatý (Sorbát vápenatý)

Jedná se o další látku ze skupiny sorbanů, které se používají jako konzervanty, které zabraňují šíření bakterií, plísní a hub v potravinách.
Během pokusů na zvířatech bylo zjištěno, že sorban vápenatý zanechává dědičný materiál v buněčných kulturách. Malému procentu lidí může látka vyvolat alergické reakce (např. kopřivku, astma, podráždění pokožky, problémy s chováním). Obecně je však látka považována za bezpečnou (GRAS = generally recognized as safe - tzn. že je považována za bezpečnou).
Přijatelná denní dávka je 0 - 25 mg/kg tělesné váhy. Látka se smí v ČR (celé EU) používat pouze v určitých druzích potravin. V USA je látka povolena.
Název Energetická hodnota (kcal) Bílkoviny (g) Sacharidy (g) Tuky (g) Vláknina (g)
0 0 0 0
94 1,2 22 0,2 2
0 0 0 0 0
12,3 0,5 1 0,7
151 12,4 0,94 10,9
15,8 0,82 2,3 0,18 0,93
57,6 10 3,5 0,3
84,5 1,7 18,6 0,1 1,4
73,2 0,4 17 0 2
4,4 0,2 0 0,4 0
Na stránku:
1 - 10 z  867584
keyboard_arrow_left
1
keyboard_arrow_right
phone Stáhni si aplikaci
App
4.7
star star star star star_half
chat_bubble
125 512 Hodnocení