Potraviny
keyboard_arrow_right
E223

E223

Disiřičitan sodný (Pyrosiřičitan sodný)

Používá se jako konzervant, zabraňující šíření plísní, bakterií a hub. Jedná se také o antioxidant, zabraňující hnědnutí ovoce a potravin. V potravinách ničí vitamín B1 a proto je zakázáno používat tuto látku do potravin sloužících jako zdroj vitaminu B1. Podobně jako všechny siřičitany, tak i disiřičitan disodný může způsobit astmatický záchvat, nevolnost, průjem, bolesti žaludku, bolesti hlavy, sennou rýmu, chronickou kopřivku, atopický ekzém. Ve spojitosti se siřičitany jsou dokumentovány případy smrti astmatických pacientů. Při výzkumech na krysách bylo zjištěno negativní ovlivňování schopnosti rozmnožování.
Přijatelná denní dávka je 0 - 0,7 mg/kg tělesné váhy. V ČR (celé EU) je použití disiřičitanu disodného omezeno. V USA je použití látky povoleno.
Název Energetická hodnota (kcal) Bílkoviny (g) Sacharidy (g) Tuky (g) Vláknina (g)
0 0 0 0
94 1,2 22 0,2 2
0 0 0 0 0
12,3 0,5 1 0,7
151 12,4 0,94 10,9
15,8 0,82 2,3 0,18 0,93
57,6 10 3,5 0,3
84,5 1,7 18,6 0,1 1,4
73,2 0,4 17 0 2
4,4 0,2 0 0,4 0
Na stránku:
1 - 10 z  867607
keyboard_arrow_left
1
keyboard_arrow_right
phone Stáhni si aplikaci
App
4.7
star star star star star_half
chat_bubble
125 512 Hodnocení