Potraviny
keyboard_arrow_right
E251

E251

Dusičnan sodný (Chilský ledek)

Dusičnan sodný se používá jako stabilizátor barvy masa a jako konzervant působící proti šíření plísní a bakterií v mase. Dusičnany ničí patogeny E-coli. S dusičnanem draselným v kombinaci s žaludečními šťávami a látkami v potravinách vytvářejí nitrosaminy - silné rakovinotvorné přísady.
Dle dostupných zdrojů dusičnany nejsou toxické, ale přeměňují se na dusitany, které mají spoustu negativních účinků. U citlivých lidí může způsobit závratě, bolesti hlavy, potíže s dýcháním, a kožní vyrážky. Dusičnany také zabraňují příjmu jódu, způsobují cyanózu, mohou způsobit smrt methemoglobinémií (tzn. odříznutí přístupu kyslíku do mozku). Proto je používání dusičnanů kontrolováno a neměly by se používat často.
Jejich použití je zakázáno v dětských potravinách. Zatím se nepodařilo prosadit zákaz dusičnanů, i když je o to usilováno. V ČR (celé EU) je používání látky dovoleno pro masný průmysl. V USA je látka také povolena. Přijatelná denní dávka je 0 - 0,2 mg/kg tělesné váhy.
Název Energetická hodnota (kcal) Bílkoviny (g) Sacharidy (g) Tuky (g) Vláknina (g)
0 0 0 0
94 1,2 22 0,2 2
0 0 0 0 0
12,3 0,5 1 0,7
151 12,4 0,94 10,9
15,8 0,82 2,3 0,18 0,93
57,6 10 3,5 0,3
84,5 1,7 18,6 0,1 1,4
73,2 0,4 17 0 2
4,4 0,2 0 0,4 0
Na stránku:
1 - 10 z  860336
keyboard_arrow_left
1
keyboard_arrow_right
phone Stáhni si aplikaci
App
4.7
star star star star star_half
chat_bubble
125 512 Hodnocení