E263 (octan vápenatý)
Octan vápenatý
Používá se jako zpevňující a zahušťující látka, stabilizátor, konzervant (má podobné antimikrobiální vlastnosti jako kyselina octová) a činitel upravující pH. Má schopnost vázat nežádoucí kovy, čímž zabraňuje barevným a strukturním změnám dané potraviny, vzniku sraženin, lepkavosti (například v pivu, chlebu či moštech) a žluknutí.
V množství, v němž octan vápenatý přijímáme v potravě, nejsou známy žádné jeho nežádoucí účinky. V ČR (celé EU) a USA povolen v nezbytném množství.
Používá se jako zpevňující a zahušťující látka, stabilizátor, konzervant (má podobné antimikrobiální vlastnosti jako kyselina octová) a činitel upravující pH. Má schopnost vázat nežádoucí kovy, čímž zabraňuje barevným a strukturním změnám dané potraviny, vzniku sraženin, lepkavosti (například v pivu, chlebu či moštech) a žluknutí.
V množství, v němž octan vápenatý přijímáme v potravě, nejsou známy žádné jeho nežádoucí účinky. V ČR (celé EU) a USA povolen v nezbytném množství.
Název | |||||
---|---|---|---|---|---|
KalorickeTabulky.cz © 2025 Všechna práva vyhrazena.