E392
Rozmarýnové extrakty
Podle Evropského úřadu bezpečnosti potravin (EFSA) je extrakt z rozmarýnu bezpečný pro použití jako antioxidant. Některé výzkumy prokázaly, že může mít vliv i na zánik rakovinotvorných buněk. Pokud se bude přidávat např. do hamburgerů, může snížit riziko rakoviny.
Látka je v celé EU (ČR) povolena. Do sušeného výtažku z rozmarýnu je povoleno používat jako protispékavou látku oxid křemičitý (E551). Jeho přítomnost má za následek snadnější manipulaci s rozmarýnovým výtažkem, tzn. kvalitnější sypkost, bez hrudkovatění. Podle Vědeckého výboru pro potraviny se řadí oxid křemičitý mezi látky, u nichž není stanovena úroveň přijatelného denního příjmu. Tudíž jeho přítomnost nepředstavuje nebezpečí pro zdraví, pokud bude používán v množství nezbytném pro dosažení žádoucích technologických účinků.
Podle Evropského úřadu bezpečnosti potravin (EFSA) je extrakt z rozmarýnu bezpečný pro použití jako antioxidant. Některé výzkumy prokázaly, že může mít vliv i na zánik rakovinotvorných buněk. Pokud se bude přidávat např. do hamburgerů, může snížit riziko rakoviny.
Látka je v celé EU (ČR) povolena. Do sušeného výtažku z rozmarýnu je povoleno používat jako protispékavou látku oxid křemičitý (E551). Jeho přítomnost má za následek snadnější manipulaci s rozmarýnovým výtažkem, tzn. kvalitnější sypkost, bez hrudkovatění. Podle Vědeckého výboru pro potraviny se řadí oxid křemičitý mezi látky, u nichž není stanovena úroveň přijatelného denního příjmu. Tudíž jeho přítomnost nepředstavuje nebezpečí pro zdraví, pokud bude používán v množství nezbytném pro dosažení žádoucích technologických účinků.
Název | |||||
---|---|---|---|---|---|
KalorickeTabulky.cz © 2024 Všechna práva vyhrazena.