Potraviny
keyboard_arrow_right
Éčko - Méně vhodné
keyboard_arrow_right
E421

E421

Mannitol

Mannitol je cukerný alkohol. V přírodě se vyskytuje v rostlinnách např. v celeru, mořských řasách a olivách. Používá se jako sladidlo, stabilizátor nebo zvlhčující látka.
Je to pravděpodobně bezpečná látka. Ve větších dávkách může způsobovat průjmová onemocnění, nevolnost, zvracení a nadýmaní.
V ČR (celé EU) je použití mannitolu povoleno ve výrobcích, které mají funkci náhradních sladidel. Do ostatních potravin se smí přidávat v nezbytném množství, kromě dětské výživy. Pokud se ve výrobku nachází více jak 10% mannitolu, musí být obal označen upozorněním: „Nadměrná konzumace může vyvolat projímavé účinky.“ V USA je používání povoleno (GRAS látka).
Název Energetická hodnota (kcal) Bílkoviny (g) Sacharidy (g) Tuky (g) Vláknina (g)
0 0 0 0
94 1,2 22 0,2 2
0 0 0 0 0
12,3 0,5 1 0,7
151 12,4 0,94 10,9
15,8 0,82 2,3 0,18 0,93
57,6 10 3,5 0,3
84,5 1,7 18,6 0,1 1,4
73,2 0,4 17 0 2
4,4 0,2 0 0,4 0
Na stránku:
1 - 10 z  858358
keyboard_arrow_left
1
keyboard_arrow_right
phone Stáhni si aplikaci
App
4.7
star star star star star_half
chat_bubble
125 512 Hodnocení