E422
Glycerol
Při běžných dávkách používaných v potravinách je považován za bezpečnou látku. V těle funguje jako přímý zdroj energie, neboť se přemění na glykogen. Ve větších dávkách může způsobovat nevolnost, zvracení, průjmy, bolesti hlavy nebo žízeň a pomatenost. Na příjem většího množství glycerolu by si měli dát pozor především diabetici, lidé se srdečními poruchami nebo s poškozenými játry či ledvinami. V koncentrovaných roztocích je dráždivý, ale za normálních podmínek je netoxický, nedráždivý a neměl by způsobovat alergie.
V ČR (celé EU) je použití glycerolu povoleno v nezbytném množství v potravinách, kromě dětské výživy. V USA je používání také povoleno (GRAS látka).
Při běžných dávkách používaných v potravinách je považován za bezpečnou látku. V těle funguje jako přímý zdroj energie, neboť se přemění na glykogen. Ve větších dávkách může způsobovat nevolnost, zvracení, průjmy, bolesti hlavy nebo žízeň a pomatenost. Na příjem většího množství glycerolu by si měli dát pozor především diabetici, lidé se srdečními poruchami nebo s poškozenými játry či ledvinami. V koncentrovaných roztocích je dráždivý, ale za normálních podmínek je netoxický, nedráždivý a neměl by způsobovat alergie.
V ČR (celé EU) je použití glycerolu povoleno v nezbytném množství v potravinách, kromě dětské výživy. V USA je používání také povoleno (GRAS látka).
Název | |||||
---|---|---|---|---|---|
KalorickeTabulky.cz © 2024 Všechna práva vyhrazena.