Potraviny
keyboard_arrow_right
Éčko - Neškodné
keyboard_arrow_right
E422

E422

Glycerol

Při běžných dávkách používaných v potravinách je považován za bezpečnou látku. V těle funguje jako přímý zdroj energie, neboť se přemění na glykogen. Ve větších dávkách může způsobovat nevolnost, zvracení, průjmy, bolesti hlavy nebo žízeň a pomatenost. Na příjem většího množství glycerolu by si měli dát pozor především diabetici, lidé se srdečními poruchami nebo s poškozenými játry či ledvinami. V koncentrovaných roztocích je dráždivý, ale za normálních podmínek je netoxický, nedráždivý a neměl by způsobovat alergie.
V ČR (celé EU) je použití glycerolu povoleno v nezbytném množství v potravinách, kromě dětské výživy. V USA je používání také povoleno (GRAS látka).
Název Energetická hodnota (kcal) Bílkoviny (g) Sacharidy (g) Tuky (g) Vláknina (g)
0 0 0 0
94 1,2 22 0,2 2
0 0 0 0 0
12,3 0,5 1 0,7
151 12,4 0,94 10,9
15,8 0,82 2,3 0,18 0,93
57,6 10 3,5 0,3
84,5 1,7 18,6 0,1 1,4
73,2 0,4 17 0 2
4,4 0,2 0 0,4 0
Na stránku:
1 - 10 z  858358
keyboard_arrow_left
1
keyboard_arrow_right
phone Stáhni si aplikaci
App
4.7
star star star star star_half
chat_bubble
125 512 Hodnocení