Potraviny
keyboard_arrow_right
Éčko - Přijatelné
keyboard_arrow_right
E503

E503

Uhličitan amonný (Uhličitan amonný a Bikarbonát amonný)

Lidské tělo běžně snáší určité množství uhličitanových i amonných iontů, protože jde o běžné součásti metabolismu. V menších množstvích – jako přídatné látky do potravin – jsou tedy uhličitany amonné bezpečné. Pokud jde o vyšší množství, ta mohou způsobovat potíže, například podráždění pokožky na rukou při práci s těstem nebo problémy související s nerovnováhou kyselého a zásaditého prostředí v těle.
Hydrogenuhličitan amonný se využívá i ve zdravotnictví jako prostředek k odkašlávání a jako látka k pročištění střev. V ČR (celé EU) smějí být uhličitany amonné přidávány téměř ke všem potravinám s výjimkou dětské výživy. V nezbytném množství je lze přidávat i do kypřících prostředků pro pekařské výrobky k dětským příkrmům. V USA je jejich použití v potravinách rovněž povoleno.
Název Energetická hodnota (kcal) Bílkoviny (g) Sacharidy (g) Tuky (g) Vláknina (g)
0 0 0 0
94 1,2 22 0,2 2
0 0 0 0 0
12,3 0,5 1 0,7
151 12,4 0,94 10,9
15,8 0,82 2,3 0,18 0,93
57,6 10 3,5 0,3
84,5 1,7 18,6 0,1 1,4
73,2 0,4 17 0 2
4,4 0,2 0 0,4 0
Na stránku:
1 - 10 z  858358
keyboard_arrow_left
1
keyboard_arrow_right
phone Stáhni si aplikaci
App
4.7
star star star star star_half
chat_bubble
125 512 Hodnocení