Černý chléb
Černý chléb se vyrábí z čerstvě drceného žita, částečně z příroního kvásku, pitné vody, sirupu z cukrové řepy, jedlé soli, extraktu z žitného sladu a pekařského droždí. Žito obsahuje velké množství sacharidů, největší zastoupení má škrob a celulóza. Obsahuje více vlákniny a proteinů než pšenice, lepku je ale mnohem méně. Je dobrým zdrojem vitamínu B a vyskytují se i minerály, například fosfor, hořčík, železo a jiné.
Pravidelná konzumace žitných výrobků slouží jako prevence proti srdečním onemocněním, pomáhá snižovat krevní tlak, pomáhá při zácpě, snižuje riziko vzniku karcinomu tlustého střeva. Žito je hůře stravitelné, ale je vhodné při redukci hmotnosti.
Abychom přesně věděli, co chleba obsahuje, je lepší si upéct chleba vlastní. Kvásek si můžeme vyrobit sami a nebo si ho často lidé mezi sebou vyměňují. Kvásek pak stačí přiživovat a budete ho mít stále dost. Protože žitná mouka špatně kyne, míchá se většinou s moukou pšeničnou.