Avokádo máslově jemné
Avokádo je významným zdrojem tuků (převážně nenasycených), především se v něm vyskytuje olejová mastná kyselina. Avokádo je též mimořádně bohaté na proteiny a obsahuje všechny esenciální aminokyseliny. Má z celé ovocné říše nejvyšší obsah železa, je i velmi bohaté na vitamín B6 nebo vlákninu. Další prospěšné látky avokáda jsou vitamín E, draslík, foláty. Příznivý je i obsah hořčíku, luteinu, beta-sitosterolu a absence sodíku.
Avokádo je vhodným doplňkem léčby arteriosklerózy, hypertenze a ischemické choroby srdeční. Přináší úlevu lidem trpícím nervozitou, podrážděností nebo depresí. Je ideální pro lidi, kteří mají žaludeční vředy nebo gastritidu. V krvi pomáhá udržovat správnou hladinu glykémie a snižuje hladinu cholesterolu. Lutein slouží pro ochranu očí a beta-sitosterol se podílí na ochraně proti rakovině prostaty a jinému rakovinovému bujení. Pravidelná konzumace pomůže i při bolestivé menstruaci.
Je dobré ho hned pokapat šťávou z limety či citrónu, aby dužina nezčernala. Používá se do salátů, na pomazánky, polévky, krémy a různé náplně. Pro svou podobnost s máslem se dá jíst na chlebu se solí a pepřem. Je neocenitelné při ošetřování suché pleti, zralou dužinu rozmačkáme a necháme působit. V obchodech bývají často tvrdé a tudíž nezralé. Necháme ho dozrát doma asi 2 – 3 dny při pokojové teplotě.