brambory pečené ve slupce bez tuku
Brambory pečené ve slupce bez tuku se připravují ze syrových či předvařených brambor (v celku či pokrájených). Brambory jsou zdrojem sacharidů, zejména škrobu. Dále zde najdeme velké množství cenných látek v podobě hořčíku, železa, zinku, mědi, manganu, fosforu, jódu, niklu, vápníku, draslíku a vitamínů C, B1, B2 i PP.
Pečené brambory ve slupce bez tuku jsou vhodné pro každodenní jídelníček, racionální dietu, i pro zpestření jídelníčku osob s nadváhou či diabetem. Při hubnutí dávejte pozor na množství přílohy na talíři a vhodně ji doplňte - čerstvou nebo vařenou zeleninou a kvalitní netučnou bílkovinou (drůbeží maso, ryby, libové hovězí maso, ...).
Brambory před pečením posypejte oblíbenými bylinkami či kořením a pečte je na pečícím papíře. Spolu s bramborami můžete v troubě péct i jinou zeleninu nebo maso (pečená dýyně s kuřecím masem, špenátem a sýrem). Konzumací brambor včetně slupky přijmete více vlákniny a zdraví prospěšných látek, než u brambor loupaných.