červená řepa sterilovaná
Červená řepa sterilovaná je tvořena především sacharidy a vlákninou. Najdeme v ní minerální látky draslík a zinek, a vitamíny skupiny B a vitamín C. Zastoupen je tu i betanin.
Červená řepa je známá svými močopudnými účinky, a umí tak odvést přebytečnou sůl z našeho těla. Povzbuzuje také činnost žaludku a přispívá k tvorbě žluči, očišťuje naše střevo a je skvělým pomocníkem pro správné vyprazdňování. Červená řepa není příliš vhodná pro diabetiky a osoby s močovými kameny. Červená řepa obsahuje látku betain, jenž napomáhá prevenci kornatění tepen a umí stimulovat činnost našich jater. Barvivo, které je v červené řepě obsaženo, rozšiřuje věnčité tepny a zpevňuje stěnu vlásečnic.
Ze sterilované červené řepy jde vykouzlit i výborný čokoládový dort, který navíc ani neobsahuje mouku. Tepelné zpracování a sterilizace má za následek úbytek některých zdraví prospěšných živin, obzvláště minerálních látek a vitamínů. Chcete-li červenou řepu konzumovat častěji, pak ji použijte do salátů nebo do pomazánek.