džem jahodový
Jahodový džem je oblíbená sladká pomazánka připravená ze zralých jahod. Džem je rosolovitá hmota s kousky ovoce nebo s celými drobnými plody. Vyrábí se z čerstvého, dobře vyzrálého ovoce, které se lisuje, vaří a sladí (většinou cukrem). Obvyklé množství cukru tvoří 1/3 až 4/5 obsahu džemu.
Kvalita jednotlivých výrobků se značně liší. Pokud je džem domácí a je připravován s menším podílem cukru, lze ho do jídelníčku občas zařadit (platí u zdravých osob). Lepší variantou je však rozumné množství džemu, kde je místo cukru přidána koncentrovaná hroznová či jablečná šťáva, třtinový cukr či jiné alternativní, výživnější sladidlo.
Při výběru jahodového džemu sledujte velikost podílu jahod ve výrobku a vyhněte se produktům, které navíc obsahující škodlivá „éčka“. Pokud máte krásné sladké čerstvé jahody, pak je raději snězte syrové nebo si jimi ozdobte dort.