džem meruňkový
Meruňkový džem se připravuje z vypeckovaných zralých meruněk, a je tedy tvořen hlavně sacharidy. Často se ještě přidává sladidlo, nejčastěji se jedná o bílý cukr. Někdy se v kupovaném džemu mohou objevit i další přídatné látky.
Na trhu najdete hodně druhů meruňkových džemů, které mají různý poměr ovoce a cukru. Pokud si chcete pochutnat a zároveň nepřitěžovat svému tělu, pak pečlivě čtěte složení daného výrobku. Vybírejte ten, který má nejvyšší možný podíl ovoce a jen málo přidaného cukru. V každém případě je nejlepší zvolit ovoce v jeho přírodní formě, tedy čerstvé, obsahuje totiž spoustu vitamínů. Kupované džemy a ovocné pomazánky obsahují často příliš mnoho přidaného cukru, což má za následek vysoký glykemický index dané potraviny.
Pokud si meruňkový džem připravíte doma, pak budete přesně vědět, co obsahuje. Zároveň si budete jisti i kvalitou použitého ovoce a sladidla. Ke slazení můžete použít i zdravější variantu, například med, stévii, agávový nebo čekankový sirup. Meruňkový džem dobře chutná namazaný na chlebu, toastech, palačinkách či lívancích.