houbová smaženice s vejci
Houbová smaženice s vejci je rychle hotové jídlo, které se hodí jak na oběd, tak i na večeři. Na tento pokrm existuje řada receptů, základní ingredience jsou však vždy stejné, základ pokrmu tvoří houby a vejce. Často se připravuje na předem osmažené cibulce, pórku nebo šalotce. Někdo přidává i špek, slaninu nebo jinou uzeninu. Jídlo se tradičně dochucuje solí, černým pepřem, kmínem i sladkou mletou paprikou.
Kombinace hub a vajec vytváří jídlo s vysokým sytícím efektem. Pokud se vyhnete použití velkého množství tuku, nebudete přidávat špek, klobásku ani jiné tučné uzeniny, pak se bude jednat o zdravé jídlo, které se hodí i pro hubnutí. Samotné houby mají totiž nízkou kalorickou hodnotu a vysoký obsah vlákniny.
Houbová smaženice s vejci se nejčastěji podává s pečivem nebo chlebem. Houby je možné použít téměř jakékoliv, výborně chutnají čerstvě nasbírané lesní houby ('podoubáci', hřiby, lišky, 'růžovky', holubinky, bedly, ...). Smaženice lze připravit i ze žampiónů nebo z hlívy ústřičné. Vždy používejte pouze houby, které bezpečně znáte a jste si jisti, že jsou jedlé.