hruška Conference
Hruška má nízkou energetickou hodnotu, obsahuje kolem 84 % vody. Je bohatá na důležité vitaminy – vitamíny B, provitamín A a malé množství vitamínu C a minerály. Je zdrojem vlákniny, má velmi nízký obsah nasycených tuků, cholesterolu a sodíku.
Konzumace hrušek je prospěšná pro zdraví srdce a snižuje riziko vysokého krevního tlaku. Posiluje imunitní systém a obsahuje antioxidanty, které napomáhají prevenci rakoviny, zbavuje naše tělo virů. Snižuje riziko osteoporózy, pomáhá při léčbě ran dokonce i modřin. Obsažená tříslovina podporuje trávení, prospívají podrážděnému žaludku a působí příznivě při zácpě a žaludečních potížích. Pozitivně ovlivňují náladu a pocity pohody a jsou vhodné pro diabetiky.
Nenakupujeme přezrálé, žluté plody s hnědými skvrnami, rychle se kazí a ztrácejí vitamíny. Hrušky omyjeme teplou vodou a neskladujeme příliš dlouho. Jsou skvělé ve formě kompotů, opečené nebo mohou být vhodnou přísadou do různých druhů salátů. Jsou ideálním doplňkem sýrů, základem dezertů, můžeme z nich vylisovat šťávu a zkvasit na mošt nebo destilovat na hruškovici.