káva rozpustná s cukrem
Káva rozpustná s cukrem tedy obsahuje především sacharidy, najdeme v ní i trochu bílkovin, a některé vitamíny a minerály. Samotná káva neobsahuje téměř žádné kalorie, po přidání cukru se její kalorická hodnota zvyšuje. Najdeme zde i množství antioxidantů, vitamínů a minerálů. I kofein se nachází ve velké míře, ve srovnání se zrnkovou kávou ho ale obsahuje méně.
Káva snižuje riziko vzniku diabetu 2.typu a jaterních onemocnění. Kofein podporuje mozkové funkce, zlepšuje náladu a zvyšuje bdělost. Nabuzuje metabolismus a termogenezi, a proto tělo lépe spaluje kalorie. Káva snižuje i riziko vzniku Alzheimerovy, Parkinsonovy choroby a depresivních stavů. Nadměrné pití kávy ale může vyvolat nadýmání nebo pálení žáhy. Kofein na druhou stranu může narušit spánek a zvýšit úzkost.
Pokud chceme hubnout, není vhodné sladit cukrem. I energie z medu nebo sirupu je srovnatelná s cukrem, použijte jiná náhradní sladidla, například stévii, čekankový sirup nebo erythritol. Nejlepší je do kávy použít nejtučnější mléko, protože poskytuje dostatečnou sladkost. Není proto potřeba tolik sladit nebo nemusíme sladit vůbec. Rozpustná káva se používá i pro dochucení zákusků, například známého tiramisu.