králík na česneku
Králík na česneku je chutné jídlo, které nám dodá kvalitní bílkoviny. Králičí maso je totiž zdrojem plnohodnotných bílkovin se zastoupením všech esenciálních aminokyselin (tedy takových, které musí být přijaty potravou, protože tělo si je samo nedokáže syntetizovat).
Králík na česneku je vhodný pro racionální stravování zdravých dospělých osob. Díky nízkému množství tuku (dle stáří a hmotnosti králíka cca. v rozmezí 2 – 10 g tuku na 100 g masa), téměř nulovém obsahu sacharidů a vysokému podílu vody vykazuje králičí maso nízkou energetickou hodnotu. Z vitamínů převažují vitamíny řady B (především vitamín B2, B6 a B12). Kosterní svalovina králíka je dále bohatá na draslík, fosfor, síru, hořčík a zinek. Česnek je bohatý na vitamíny A, B a C a obsahuje také selen, vápník, draslík, hořčík, fosfor, či jód.
Králík na česneku výborně chutná s bramborovým knedlíkem a špenátem. Pokud držíte redukční dietu, nandejte si přiměřenou porci masa a doplňte ji raději vařeným bramborem (knedlíky se nedoporučují) a čerstvou, či dušenou zeleninou. Jestliže pokrm obsahuje slaninu, nechte ji na talíři. Nebo si zkuste připravit králíka s pečeným bramborami a mrkví, chutná také výborně.