malokarpatský salám
Malokarpatský salám je výrobek, který obsahuje různý podíl strojově odděleného vepřového a hovězího masa. Dále v jeho složení najdeme sůl, různé koření, aromata a přídatné látky (dextróza, maltodextrin, ...).
Uzeniny, tedy salámy, paštiky a párky, neprospívají našemu organismu zejména kvůli vysokému obsahu soli, konzervantů a přídatných látek. Suché salámy, mezi které patří právě i malokarpatský, navíc obsahují velké množství tuku. Jeho příjmu by se měli vyvarovat osoby s nadváhou i všichni, kdo si přejí zredukovat svou hmostnost.
Pokud se uzenin nechcete vzdát, tak svému zdraví nejvíce prospějete kvalitní šunkou s vysokým podílem masa, alespoň okolo 95%, kterou doplníte kvalitním celozrnným pečivem. Šunku je také možné vyrobit doma, tak jedině máte přesný přehled o tom, co obsahuje. Nejlepší volbou je ale vždy libové maso připravené na přírodní způsob. Orestujte si chutně nakořeněný kuřecí plátek, nakrájejte si ho na tenké proužky a nahraďte jím nekvalitní uzeniny z obchodu. Vaše tělo vám bude velmi vděčné.