meruňková marmeláda
Kvalitní meruňková marmeláda by měla být tvořena zralými meruňkami a případně sladidlem. Nejčastěji se používá bílý cukr, ten ale už i někdy bývá nahrazen cukrem třtinovým nebo jejich kombinací. Zdravější slazení zajistí agávový nebo čekankový sirup.
V dnešní době lze zakoupit různé výrobky, různé kvality a složení. Je tedy důležité pozorně číst údaje na obalech a vybrat si ten nejlepší produkt (s vysokým podílem ovoce a mininem přidaného cukru). Nejzdravější je jíst čerstvé ovoce, které nám nabídne nejvíce vitamínů a minerálních látek. Ovocné doslazované pomazánky mají vysoký glykemický index, a tak zvedají hladinu cukru v krvi, která pak rychle klesne. Máme tedy brzy hlad a často i neodolatelnou chuť na sladké.
Nejlepší volbou je doma připravená „marmeláda“, u které si můžete být jisti složením, množstvím cukru a kvalitou použitého ovoce. Tu si pak můžete natřít na chléb, toast, lívance nebo palačinky. Věděli jste, že už od roku 2004 je možné jako „marmeládu' nazývat pouze výrobek z citrusových plodů? To znamená, že 'meruňková marmeláda' již prakticky neexistuje. Nyní se prodávají jen meruňkové ovocné směsi, pomazánky nebo džemy.