moravské uzené maso (krkovice)
Moravské uzené maso (krkovice) obsahuje poměrně velké množství bílkovin, ale i tuků. Poněvadž se jedná o uzeninu, tak může obsahovat různé konzervační látky, solící směsi, aromata i barviva.
Velké množství přidávané soli může být příčinou vysokého krevního tlaku, což je rizikové pro vznik infarktu myokardu či zadržování vody v organismu. Solící směsi často obsahují i další látky, které jsou podezřelé z negativního vlivu na lidské zdraví. Hovoří se například o žaludečních vředech či rakovině tlustého střeva. Při úpravě uzením vzniká množství dalších, zdraví škodlivých látek, maso se několik hodin udí zavěšené v kouři). Pokud je to proto možné, uzenému masu se zcela vyhněte. Uzené maso je nevhodné zejména pro děti, starší lidi, pacienty s šetřící dietou nebo osoby s ledvinovými obtížemi. Nehodí se ani při redukční dietě.
Pokud si Moravské uzené maso nedokážete odepřít, vybírejte alespoň méně tučné kusy a s jeho konzumací to nepřehánějte. Moravské uzené se také často přidává do zapečených těstovin nebo i do francouzských brambor.