okurka kyselá
Okurka kyselá je oblíbená nakládaná zelenina, která se skvěle hodí k masu nebo zapečeným pokrmům. Pro výrobu „nakládaček“ se používají okurky polní, které se většinou doplní kousky cibule a mrkve. Dále se přidává koření (snítka kopru, bobkový list, nové koření, celý pepř, hořčičná semínka, někdy i kousek křenu, ...) a lák, který se vyrábí z cukru (nebo umělého sladidla), soli, octa a vody. Aby byla kyselá okurka dobrá, tak musí být i správně odleželá.
Lák z okurek je podle babských rad dobrým lékem na kocovinu. Našemu zdraví jistě lépe prospěje okurka čerstvá, která má více výživných látek a vitamínů. Kyselé okurky zdravému člověku ale ani neublíží.
Ať už „nakládačky“ zavařujete doma nebo kupujete, pamatujte na to, že čím menší okurky jsou, tím bývají chutnější a křupavější. Ve větších okurkách je často mnoho nedobrých semen, jsou měkké a hodně vodnaté. Kyselé okurky se tradičně přidávají do bramborového salátu, ale skvěle se hodí i do dalších salátů, například do řepového.