paprika oranžová
Oranžová paprika se vyznačuje svou sladkou chutí a nabízí nám velké množství vody a vlákniny. Ze tří základních makroživin obsahuje hlavně sacharidy. Najdeme vitamíny A, C, E i K.
Vitamín E je velmi důležitý pro správnou funkci našeho oka. Sacharidů v paprice se rozhodně nemusíte obávat, jedná se o zdravé přírodní sacharidy, které naše tělo velmi ocení. Navíc jsou v kombinaci s rostlinnou vlákninou a velkým množstvím vody. Tato zelenina se tedy hodí jak do racionálního, tak i do dietního jídelníčku.
Při nákupu paprik volte pevné a šťavnaté paprikové lusky, které nemají skvrny a plíseň. Barevné papriky ozdobí a dochutí každý zeleninový nebo těstovinový salát. Skvěle ale chutnají i tepelně upravené, například pečené nebo grilované. Hodí se i k přípravě různých masových či zeleninových špízů. Vyzkoušejte si třeba připravit v troubě pečené papriky plněné směsí kuskusu, fazolí, černých oliv, česneku a bylinek. Zajímavým receptem je také zeleninové ratatouille, jenž pochází z Francie.