dýně obecná
Dýně obecná neboli tykev obecná je zelenina patřící do čeledi tykvovité. Jedná se o nenáročnou a mrazuvzdornou zeleninu, která se dá vypěstovat skoro kdekoliv. Syrová dýně je zdrojem vitamínů, minerálů a vlákniny. Ve své syrové podobě má hustou, pevnou dužinu, chutná podobně jako neslazená mrkev.
Syrovou dužninu dýně obecné lze konzumovat, avšak pouze pokud netrpíte syndromem dráždivého tračníku, žaludečními vředy nebo pankreatitidou. Pokud nemáte žádné kontraindikace a zdravotní obtíže, pak zahrnutí syrové dýně do stravy vám umožní očistit si střeva, snížit hladinu cholesterolu a zvýšit imunitu vašeho organismu. Syrová dýně obsahuje hodně vitamínu C a vzácného vitamínu T, který zabraňuje krevním sraženinám a anémii.
Aby se syrová dýně dala dobře jíst, tak musí být nakrájena na dlouhé a tenké plátky zhruba o průměru 1 cm. Díky tomu bude chutnější a bude se vám i snadněji žvýkat. Dýně obecná se s oblibou používá do různých jídel (rizoto, těstoviny, karbanátky, ...) a vaří se z ní skvělé krémové polévky.