káva rozpustná s mlékem
Výchozí surovinou pro výrobu rozpustné kávy jsou kávová zrna, která se až do fáze mletí zpracovávají stejným výrobním postupem, jako jiné druhy kávy. Na výrobu jednoho kilogramu rozpustné kávy se však spotřebuje mnohem větší množství kávových zrn, než na výrobu kávy mleté. Podle kvality kávy a způsobu zpracování (rozpustná káva se zpracovává buď vymražováním nebo sprejováním) se odvíjí i množství a jakost obsažených látek v kávě. V každém případě káva kromě kofeinu obsahuje také antioxidanty, polyfenoly, vlákninu, draslík, fosfor, železo, hořčík či vitamín B3. Mléko je potravinou obsahující sacharidy, bílkoviny i tuky (množství dle druhu). Najdeme v něm také některé vitamíny a minerální látky (zejména vitamíny řady B, vitamín E či K, vápník, fosfor, draslík, hořčík, sodík, ...).
Kofein z kávy stimuluje organismus, obsažené antioxidanty mají ochranný vliv na naše zdraví (neutralizují účinek volných radikálů). Kávu je možné zdravému dospělému člověku doporučit (v rozumném množství, které čítá 2 - 3 šálky denně). Kofein z kávy povzbuzuje organismus, mléko je zdrojem vápníku. Je však třeba pamatovat na to, že kofein snižuje využití vápníku v těle a také na to, že káva odvodňuje organismus. Proto doporučujeme kávu servírovat vždy se sklenicí vody.
Místo mléka můžete pro zpestření použít některé „mléko“ ze zdravé výživy. Zajímavou chuť dodá například sójové mléko, které jistě zaujme svou nasládlou typickou chutí. Káva dehydratuje tělo, a proto klaďte důraz na dostatek tekutin během celého dne. Pokud držíte redukční dietu, použijte nízkotučné nebo polotučné mléko. Pokud si ke kávě rádi dáváte i něco sladkého, pak se můžete inspirovat v našich receptech.