rýže
obilka rýže obsahuje asi 8 - 12 % bílkovin, 68 - 72 % sacharidů a pouze 2,4 % tuků. Z vitamínů jsou zastoupeny zejména vitamíny řady B - zejména B1, B2 a B3. Dle způsobu zpracování se poměrně značně liší obsah minerálních látek.
tato lehce stravitelná obilovina je bohatá na slizotvorné substance, což má význam pro léčbu zažívacích potíží a střevních onemocnění (poruchy trávení, průjem, zácpa). Pravidelná konzumace rýže snižuje riziko vzniku nádorových onemocnění trávicího traktu. Rýže neobsahuje cholesterol a nasycené mastné kyseliny a preventivně působí proti vzniku kardiovaskulárních onemocnění. Rýže je přirozeně bezlepková potravina, a proto je vhodná pro nemocné celiakií. Tato příloha je výborným dodavatelem energie v podobě komplexních polysacharidů, které rovnoměrně uvolňují glukózu do krevního řečiště.
rýži lze konzumovat ve slané i sladké úpravě. Hnědá rýže s obsahem povrchových vrstev obilky obsahuje kyselinu fytovou, která na sebe váže vápník a železo, čímž dochází k určitým ztrátám ve využití těchto minerálních látek. Přesto je rýže Natural celkově nutričně hodnotnější než rýže bílá. Rýže Natural a parboiled je 2 - 3x bohatší na draslík, hořčík a zinek, než ostatní druhy rýže.