rýže bílá dlouhozrnná vařená
Rýže bílá dlouhozrnná vařená je velmi oblíbenou přílohou, která se hodí k omáčkám, masu i rybám. Obilka bílé rýže obsahuje asi 8 - 12 % bílkovin, 68 - 72 % sacharidů a pouze 2,4 % tuků. Dále zde najdeme i minerální látky a vitamíny - zejména B1, B2 a B3.
Rýže je pro svůj obsah výživných látek vhodnou potravinou pro naše zdraví a měla by se na našem jídelníčku objevovat pravidelně. Vařenou rýži mohou zařadit na jídelníček i osoby s celiakií, protože je přirozeně bezlepková. Navíc také rýže pomáhá regulovat obsah vody v organismu, čistí trávicí ústrojí a při pravidelné konzumaci pomáhá i snižovat hladinu cholesterolu. Výhodou rýže je její lehká stravitelnost, čehož se hojně využívá při různých dietách.
Pokud držíte redukční dietu, vybírejte raději celozrnnou rýži, která má více vlákniny a výživných látek, a tak vás lépe a delší dobu zasytí. Pokud rýži opravdu milujete a konzumujete ji často, ale nedaří se vám ji pokaždé správně uvařit, pak je skvělým pomocníkem rýžovar. Pokud máte rádi rizoto, zkuste náš recept na chutné cuketové rizoto se žampiony a kuřecím masem.