salám turistický trvanlivý
Salám turistický trvanlivý je suchý salám, který obsahuje poměrně velké množství tuku. Průmyslově zpracované trvanlivé uzeniny často obsahují i řadu přídatných látek, éček, aromat a barviv.
Uzeniny nejsou vhodné pro naše zdraví, nic dobrého nám totiž do organismu nedodají. Obsahují mnoho soli, což je velká zátěž pro ledviny, a přídatných látek, z nichž některé mohou mít mnoho vedlejších účinků. Dále jsou i zdrojem nevhodného tuku, což je rizikové pro vznik nadváhy, obezity a přidružených onemocnění.
Na trhu je možné dostat turistický salám z masokombinátu, který jej vyrábí dle původní receptury z roku 1975. Počátkem 90. let, kdy došlo ke zrušení závaznosti bývalých státních a podnikových norem, se prudce snížila kvalita prodávaných uzenin. Jednotliví výrobci začali do výrobků přidávat různé náhražky – proto je nyní chuť, kvalita i cena turistických salámů velmi rozdílná. Podle vyhlášky nesmí turistický salám obsahovat přidanou vlákninu, strojně oddělené drůbeží maso a rostlinné či živočišné bílkoviny. Pokud se uzenin nechcete zcela vzdát, pak raději volte kvalitní vysokoprocentní šunku, kterou je také možné si i vyrobit domácí.