šumavský eidam 20% plátky
Šumavský eidam 20% plátky obsahuje pasterizované mléko, sůl a mléčné kultury. Jedná se o sýr, který má pouze 20% tuku v sušině. Je tak dobrým zdrojem plnohodnotných živočišných bílkovin a peptidů, které obsahují esenciální aminokyseliny. Do naše těla nám však dodá i další cenné látky, například fosfor, vápník, hořčík, sodík a draslík. Z vitamínů se zde vyskytuje vitamín A, D, E a B.
Výhodou tohoto sýra je jeho nízký glykemický index a tedy i delší pocit zasycení. Je také zdrojem vápníku, jenž je důležitý pro zdraví našich kostí, zubů a nehtů. Mléčné bílkoviny, které se v sýrech vyskytují, mají antitrombotické a antihypertenzní účinky. Také příznivě působí na obranyschopnost organismu a stres. Šumavský eidam 20% plátky se hodí i do redukční diety.
Nejčastější jídlo, které se nám vybaví, když se řekne eidam je smažený sýr. Pokud nebojujete s váhou, tak si čas od času tento sýr můžete dopřát. Ale pamatujte na to, že právě smažením se do pokrmu dostává spoustu přebytečného tuku a tedy i kalorií. Zkuste raději připravit zdravější jídla, například slaný cuketový koláč, zapečenou zeleninu, francouzské brambory nebo těstovinový salát.