šunka drůbeží
Drůbeží šunka obsahuje maso, pitnou vodu, jedlou sůl, stabilizátory, konzervanty a další látky. Šunky obsahují vysoký podíl bílkovin a esencialních mastných kyselin. Jsou dobrým zdrojem některých minerálních látek a vitamínů. Mají nízký obsah tuku, cholesterolu a sacharidů.
Z výživové hlediska je šunka přínosnou potravinou, ale není vhodné její zařazování v nadměrném množství. Protože obsahuje nízký podíl tuku, cholesterolu a sacharidů, bývají součástí redukčních diet. Jsou vhodné i pro celiaky, kteří nesnášejí lepek.
Při vybíraní šunky dbejte na to, aby obsahovala velký podíl masa, a to kolem 80 až 97%. Čím méně soli bude obsahovat, tím lépe (1,5- 2,5%). Pokud narazíte na šunku s menším podílem masa, tak určitě bude obsahovat hodně přídatných látek a vodu. Máte-li doma šunkovar, vyrobte si vlastní kvalitní šunku bez přidaných látek sami. Pokud nechcete investovat do šunkovaru, vyzkoušejte přípravu pomocí tlačenkového střeva.