šunka krůtí
Šunka krůtí se skládá z různého podílu krůtího masa, vody a soli. Podle podílu, obsahu a kvality jednotlivých surovin se odvíjí i obsah výsledného produktu. Vše závisí také na postupu výroby a šetrnosti zpracování. Většinou se přidávají i některé z dalších ingrediencí, jako například želírující látky, bramborový škrob, dextróza, glukózový sirup, látky zvýrazňující chuť a vůni, i různé antioxidanty.
Výhodou krůtí šunky je nízký obsah tuku a vysoký obsah bílkovin. Průmyslově vyráběné uzeniny, tedy i běžná krůtí šunka, bývají zdrojem většího množství soli, někdy i tuků a nežádoucích přídatných látek. Pokud máte vysoký krevní tlak nebo držíte redukční či jinou dietu, dávejte si proto při výběru produktu pozor na vhodnost právě pro vaši dietu.
Při výběru krůtí šunky se řiďte množstvím masa (čím více, tím lépe) a sledujte také obsah soli (čím méně, tím lépe). Pokud je ve složení výrobku uvedeno mnoho dalších ingrediencí, zejména konzervanty, barviva, stabilizátory a další látky, které tam nemají co dělat, poohlédněte se po zdravějším výrobku nebo si šunku připravte doma. Když kvalitní krůtí šunku doplníte zeleninou, celozrnným pečivem nebo domácím kváskovým žitným chlebem, pak máte rychlou a vyváženou snídani nebo večeři.