salám turistický
Klasický turistický salám nejčastěji obsahuje vepřové a hovězí maso, vepřové sádlo, jedlou sůl a koření. Jeho součástí jsou i aromata, barviva, glukózový sirup, 'éčka' a další přídatné látky.
Jedná se o tučný suchý salám, který není vhodný pro každodenní konzumaci. Je také zcela nevhodný pro redukční režim a pro osoby s nadváhou. Nekvalitní a tučné uzeniny nepatří do zdravého životního stylu, obsahují příliš mnoho tuku, konzervantů, éček a dalších přídatných látek. U citlivějších osob mohou tyto látky vyvolávat různé kožní problémy a alergie. Dále je v salámu obsaženo i příliš mnoho soli. Nadměrný příjem soli může způsobovat otoky, zadržování vody v těle a vznik celulitidy. Trpí také naše ledviny a srdce.
Turistický salám má dlouhou trvanlivost. Doporučuje se skladovat při běžné pokojové teplotě, ideálně ve spíži. Není vhodné ho uchovávat v lednici, protože do sebe natahuje vlhkost a může snadno začít plesnivět. Suchý salám vyměňte za kvalitní šunku nebo plátek masa (kuřecí plátek se žampiony a salátem).