tvarůžky
Tvarůžky nám nabízí především bílkoviny. Výborné je, že zároveň obsahují jen velmi málo tuku. Nevýhodou je, že je v nich poměrně hodně soli. Vyrábí se zráním, a to nejčastěji z kravského mléka. Existují také různé ochucené varianty, například s kmínem, pepřem, červenou paprikou, česnekem nebo restovanou cibulkou.
Tento sýr má bohužel opravdu vysoký obsah soli, kolem 5,5%. Pokud tedy sníte 100 g, pak hravě přesáhnete doporučenou denní dávku soli pro dospělého. Jeho konzumaci by se tedy měli raději vyvarovat osoby s vysokým krevním tlakem a ledvinovými obtížemi. Zdravým osobám jeho občasné zařazení na jídelníček neuškodí. Díky svému vysokému obsahu bílkovin a nízkému obsahu tuku se jeví jako ideální potravina pro dietu a sportovce.
Zajímá-li vás historie výroby tohoto sýrů, pak si udělejte výlet do Muzea Olomouckých tvarůžků, které se nachází přímo v původní výrobně v Lošticích. Kousek od něj je i podniková prodejna, kde si můžete koupit všechny možné druhy tvarůžků a specialit z nich připravených. Jedinečným zážitkem může být návštěva Tvarůžkové cukrárny, jejíž nabídka vás určitě překvapí. Tvarůžky můžete konzumovat samotné s pečivem, vytvořit z nich pomazánku nebo je použít na zapékání jídel.