bulgur vařený
Bulgur vařený patří mezi oblíbené přílohy k masu i rybám. Bulgur je označení pro předvařenou nalámanou celozrnnou pšenici, která se používá jako součást pokrmů. Z cenných látek v bulguru najdeme zejména vitamín A, hořčík, fosfor, železo a vlákninu. Z hlavních živin významně převažují sacharidy.
Bulgur je lehce stravitelná a přitom výživná potravina, která se jistě hodí pro zařazení do pestrého a zdravého jídelníčku. Díky obsažené vláknině podporuje činnost střev a zlepšuje funkce nervové soustavy. Jeho výhodou je fakt, že obsahuje pouze malé množství tuku, a to asi 3 g tuku ve 100 g uvařeného bulguru, a nezpůsobuje flatulenci.
Bulgur je již předvařený, což usnadňuje a urychluje jeho další využití v kuchyni. Mnohdy ho stačí jen nechat nabobtnat ve vodě a smíchat s dalšími ingrediencemi bez následného tepelného zpracování (vždy se ale řiďte konkrétními pokyny na obalu výrobku). Nejznámější uplatnění bulguru je v libanonském salátu tabouli (nebo tabbouleh), ale dá se používat i jako klasická příloha místo rýže či těstovin. Dá se také použít k jídlům na způsob 'rizota' (bulgur s tofu a zeleninou) i sladkého nákypu s broskvemi.