čaj zelený Sencha
Čerstvé čajové lístky obsahují 75-80 % vody. V zeleném čaji najdeme kofein vázaný na třísloviny, uvolňuje se pomaleji a tím působí déle než kofein z kávy. Obsahuje i alkaloidy s účinkem podobným kofeinu a aminokyselinu theanin, která dodává chuť a vůni. Mezi vitamíny obsažené v zeleném čaji patří především vitamín C a provitamín A ( betakarotén) v relativně vysokém množství. Nejvýrazněji ze všech minerálů jsou zastoupeny fluor a mangan nebo draslík, vápník, hořčík a jiné. Najdeme v něm i polyfenoly a chlorofyl s antioxidačním účinkem. Čajové listy obsahují též pektin, sacharidy, saponiny a další látky.
Obsažený kofein povzbuzuje nervovou soustavu a mozek, proto usnadňuje učení, přináší koncentraci, zmenšuje únavu. Pití zeleného čaje má prokázané antikarcinogenní účinky. Byl prokázán i vliv na snížení rizika kardiovaskulárních onemocnění, chrání před vznikem aterosklerózy, snižuje vysoký krevní tlak a hladinu cholesterolu LDL v krvi. Zastoupený fluor kladně působí na zuby, zubní sklovinu a kosti, mangan pomáhá detoxikovat a chránit tělo.Třísloviny pomáhají při trávení a zažívání. Pití zeleného čaje přináší uvolnění staženým průduškám (např. při astmatu) nebo přivádí krev do ledvin a pomáhá čistit tělo. Může regulovat hladinu cukru v krvi u lidí s cukrovkou nebo i zabránit vzniku onemocnění.
Ideální je nechat čaj louhovat přibližně tři až pět minut, aby se uvolnily všechny léčivé látky. Zaléváme vodou zchladlou na 60–80 °C. Příliš horká voda zapříčiní hořkou pachuť, příliš chladná mdlou až vodovou chuť.