chléb celozrnný žitný kváskový
Na celozrný žitný chléb se při pečení používá žitná a pšeničná mouka, kvásek, pitná voda, sůl a droždí. Žito obsahuje větší množství sacharidů, největší zastoupení má škrob a celulóza. Obsahuje i více vlákniny a proteinů než pšenice, lepku je ale mnohem méně. Je dobrým zdrojem vitamínu B a vyskytují se i minerály, například fosfor, hořčík, železo a jiné.
Konzumace žita pomáhá předcházet kardiovaskulárním onemocnění, pomáhá snižovat krevní tlak a působí jako prevence proti vzniku karcinomu tlustého střeva. Díky obsahu celulózy pomáhá při problémech s tvrdou stolicí
Protože žitná mouka špatně kyne, kombinuje se s moukou pšeničnou. Kvásek si můžeme vyrobit sami a nebo si ho často lidé mezi sebou vyměňují. Kvásek pak stačí přiživovat a budete ho mít stále dost.