dalamánek
Dalamánek je výrobek z pšeničné a žitné mouky (v různém poměru), vody a soli. Někdy se přidává také žitný kvas a kmín. Některé pekárny uvádí ve složení i olivový olej nebo stabilizátory, ale to není příliš časté.
Vzhledem k tomu, že výrobek obsahuje žitnou mouku, která je výživnější než mouka pšeničná (má více minerálních látek), je dalamánek vhodné zařazovat do našeho jídelníčku. Dalamánek, nejlépe celozrnný, je vhodný také pro osoby s redukční dietou.
Na trhu najdete i dalamánky z celozrnné mouky, které obsahují více vlákniny, vitamínů a minerálních látek. Pokud pečete dalamánky doma a použijete pouze žitnou mouku, můžete je připravit ve formě. Žito má menší obsah lepku než pšenice, a proto má menší soudržnost. Zkusit můžete také ovesné kváskové dalamánky.